Εκδρομές

Η Παλαιόχωρα είναι το τέλειο περιφερειακό σημείο εκκίνησης για όλα τα είδη των εκδρομών και δραστηριοτήτων, με τα πόδια, με ποδήλατο ή μηχανάκι, με αυτοκίνητο ή λεωφορείο, με πλοίο και με σκάφος.

 

Εκδρομές με πλοίο

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει μια συγκοινωνία μεταξύ Παλαιόχωρας και μια σειρά χωριών προς τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένων: Σούγια, Αγία Ρουμέλη και άλλα χωριά. Το ταξίδι διαρκεί μια ολόκληρη μέρα, με το πλοίο επιστρέφει νωρίς το απόγευμα στην Παλαιόχωρα. Ένα άλλο, μικρότερο σκάφος, το Σόφια, παίρνει τους επισκέπτες για ημερήσιες εκδρομές στο Ελαφονήσι, επιστρέφοντας αργά το απόγευμα. Τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα, ανάλογα με τον καιρό και την εποχή, στο πρακτορείου ταξιδιών, Σέλινο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του λιμανιού της Παλαιόχωρας.

Μερικές ιδέες για ημερήσιες εκδρομές:

1. Ελαφονήσι: Ένα κομμάτι της Καραϊβικής στη Μεσόγειο που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν υπάρχουν πολλοί τουρίστες, μπορείτε να προτιμήσετε το μονοπάτι Ε4 για να αλλάξετε σκηνικό, περπατώντας 20 λεπτά για Παλαιόχωρα, όπου μπορείτε να βρείτε μέρη για να κολυμπήσετε.
2. Σούγια: Αυτή το παρθένο και ειδυλλιακό χωριό δίπλα στη θάλασσα σας προσκαλεί σε μικρές ταβέρνες και καφέ ή απλά να χαλαρώσετε στην περίφημη της παραλία.
3. Λισσός: Είναι μια αρχαία περιοχή με ιστορικά ερείπια, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφιδωτού δαπέδου της επούλωσης ναού. Για να φτάσετε εκεί, μπορείτε πάρετε το πλοίο για Σούγια και στη συνέχεια να περπατήσετε για μια ώρα κατά μήκος της ακτής, παίρνοντας το μονοπάτι Ε4 προς την κατεύθυνση της Παλαιόχωρας. Αργότερα, μπορείτε να περπατήσετε πίσω στην Σούγια ή να πάρετε μια βάρκα-ταξί εκεί πίσω, να σας οδηγήσει στην Σούγια για να πάρετε το πλοίο πίσω στη Παλαιόχωρα.
4. Σπηλιά Πολύφημου στη Σούγια: Παίρνοντας το πλοίο για Σούγια τα πρωινά, μπορείτε να περπατήσετε προς τα ανατολικά, περνώντας την ντίσκο υπάρχει ένα μονοπάτι μέσα από την κοίτη του ποταμού μέχρι το βουνό, από όπου μπορείτε να ακολουθήσετε τις πινακίδες.
5. Αγία Ρουμέλη: Αυτό το χωριό βρίσκεται στον τερματισμό του διάσημου φαραγγιού της Σαμαριάς. Αν δεν το κάνετε ολόκληρο τον περίπατο του φαράγγι από πάνω προς τα κάτω (μαζί με πολλούς άλλους πεζοπόρους και τους τουρίστες), μπορείτε απλά να επισκεφθείτε το χωριό ή ίσως να περπατήσετε μέχρι εκεί για περίπου μια ώρα ώστε να φτάσετε στο πιο στενό πέρασμα του φαραγγιού.
6. Άγιος Παύλος: Πάρτε το πλοίο για την Αγία Ρουμέλη και στη συνέχεια περπατήστε για περίπου μία ώρα κατά μήκος του παραλιακού μονοπατιού Ε4 προς την κατεύθυνση του Λουτρού προς Άγιο Παύλο. Εκεί θα βρείτε μια πανέμορφη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, όπου μπορείτε να περάσετε την μέρα σας και να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου. Σύμφωνα με το μύθο ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε αυτό το σημείο. Υπάρχει μια ενιαία ταβέρνα που προσφέρει αναψυκτικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει αρκετό χρόνο για τον δρόμο της επιστροφής, έτσι ώστε να μην χάσετε το πλοίο.

Αν θέλετε να δείτε το γραφικό χωριουδάκι του Λουτρού και να παραμείνετε εκεί για λίγο, ίσως να διανυκτερεύσετε στα τοπικά καταλύματα, το πλοίο σταματάει για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας το ταξίδι του. Εκεί θα βρείτε διάφορες μικρές παραλίες σε μικρούς κόλπους οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με σκάφος.

Αν ενδιαφέρεστε ο Χρήστος μπορεί να οργανώσει μια μικρή εκδρομή για εσάς εάν το επιτρέπει ο χρόνος του και οι καιρικές συνθήκες.

 

Μικροί περίπατοι γύρω από τους Ανύδρους

1. Περπατήστε στον Πύργο των Ανύδρων.
2. Περπατήστε προς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου με διάσημες και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες του από τον Ιωάννη Παγωμένο που χρονολογείται από το έτος 1323 μόλις 2 λεπτά μακριά από το Cafe μας “Στο σχολείο”.
3. Περπατήστε (30 λεπτά) στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, προστάτη των ναυτικών. Ακολουθήστε το μονοπάτι από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου προς την παραλία Ανύδρων. Όταν φτάσετε σε ένα σταυροδρόμι, η διαδρομή στρέφεται προς την παραλία αριστερά σας, και στρίβει δεξιά προς τον κεντρικό δρόμο, θα ακολουθήσετε το μονοπάτι ευθεία από το βουνό του Προφήτη Ηλία. Εκεί θα βρείτε ένα φράχτη, όπου μια ξύλινη πινακίδα δείχνει ένα σύμβολο εκκλησία. Συνεχίστε προς τα αριστερά κατά μήκος της διαδρομής, το οποίο θα σας οδηγήσει μέχρι το βουνό κατά μήκος μιας διαδρομής.

 

Πεζοπορία

1. Από το Cafe μας «Στο Σχολείο» μέσα από το φαράγγι των Ανύδρων για παραλία Γιαλισκάρι (περίπου 45 λεπτά).
2. Από την παραλία Γιαλισκάρι μετά το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 προς την κατεύθυνση της Σούγιας (περίπου 6 ώρες). Επιστρέψετε στην Παλαιόχωρα το βράδυ με πλοίο.
3. Από την παραλία Γιαλισκάρι μετά το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 προς Λισσού (περίπου 5 ώρες). Επιστροφή από Σούγια προς Παλαιόχωρα το βράδυ με πλοίο.
4. Από Ανύδρους προς Αζογυρές: αυτή είναι μια θαυμάσια διαδρομή από το ένα ορεινό χωριό κατά μήκος της όμορφης κορυφογραμμής. Διαρκεί 1,5 ώρα με τα πόδια, επιστρέφοντας με ταξί ή πεζοπορία πίσω.
5. Από το χωριό Αζογυρές επισκεφθείτε το «Σπήλαιο των 99 Αγίων Πατέρων» (75 λεπτά): Στην είσοδο του χωριού, ένας δρόμος οδηγεί προς τα αριστερά. Συνιστάται να πάρετε ένα καλό φακό μαζί σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε τον ίδιο δρόμο προς τις Ενετικές οχυρώσεις. Παίρνετε τον ίδιο δρόμο προς τα αριστερά, αλλά στη συνέχεια, ακολουθήστε το μονοπάτι όπου μια υπέροχη θέα θα ανταμείψει τις προσπάθειές σας.
6. Από την παραλία του Κριού προς το Ελαφονήσι, λαμβάνοντας το μονοπάτι Ε4 (περίπου 6 ώρες): Φεύγοντας από την παραλία του Κριού κατά τη δυτικό άκρο της νότιας παραλίας, περνάτε αρκετές παραλίες που σας προσκαλούν για μια βουτιά. Το απόγευμα μπορείτε να επιστρέψετε από το Ελαφονήσι με το πλοίο.
7. Βόλτα στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης: Θα φύγετε νωρίς το πρωί, παίρνοντας το τοπικό λεωφορείο για να σας οδηγήσει στην αφετηρία του φαραγγιού. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 5 ώρες έως την ακτή, όπου φτάνοντας στη Σούγια μπορείτε να επιστρέψετε πίσω στη Παλαιόχωρα το βράδυ με πλοίο.
8. Το φαράγγι της Σαμαριάς (το πιο διάσημο φαράγγι της Κρήτης, που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο): Είναι το μεγαλύτερο φαράγγι στην Ευρώπη και έχει ως αφετηρία το Εθνικό πάρκο και τερματισμό (20 χιλιόμετρα κατάβαση) την Αγία Ρούμελη. Εκεί θα θελήσετε πιθανώς ένα κρύο ποτό, μια βουτιά στη θάλασσα και στη συνέχεια μπορείτε να επιστρέψετε στην Παλαιόχωρα με πλοίο.

Παρακαλώ να ληφθεί υπόψη ότι μπορεί να κάνει πολύ ζέστη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Απαιτείται άφθονο νερό, καλυμμένο κεφάλι και έλεγχο της οποιαδήποτε κατάστασης. Συνιστάται να ξεκινήσετε με μικρές βόλτες έως ότου συνηθίσετε τη θερμότητα και το περιβάλλον. Επίσης οι επισκέπτες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη τα σημεία και τα σημάδια σε όλη την διάρκεια της διαδρομής για να μην χαθούν.

 

Εκδρομές με το Αυτοκίνητο

Πχ. στα Χανιά, στη Σούγια, στο Ελαφονήσι, στην παραλία του Κριού…

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για τα δρομολόγια λεωφορείων όπως επίσης και για ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Πληροφορίες για ταξί θα βρείτε εδώ.

 

Η Τέχνη στην Παλαιόχωρα

Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που ζουν μέσα και γύρω από την Παλαιόχωρα, γι’ αυτό πριν από μερικά χρόνια ιδρύθηκε η εβδομάδα Τέχνης στην Παλαιόχωρα . Αυτή η ετήσια ευκαιρία έχει εξελιχθεί σε μια σταθερή και καθιερωμένη στο ημερολόγιο της πολιτιστικής σκηνής στην Κρήτη, με γνώμονα την απλή ιδέα ότι πρέπει να κάνει την τέχνη προσιτή στο κοινό. Υπάρχουν εκθέσεις σε διάφορα σημεία, κατά μήκος της παραλία με τα βότσαλα στην Παλαιόχωρα και σε πολλές καφετέριες, μπαρ και ταβέρνες.

Μερικοί καλλιτέχνες προσφέρουν επίσης ευκαιρίες για να επισκεφθούν τις εκθέσεις τους εκτός της ειδικής εβδομάδας τέχνης, σε μόνιμα σημεία.

http://www.paleochora-art-week.com/en_GB/

Ένας πόλος έλξης, για παράδειγμα, είναι η γλυπτική του αυστριακού Gerhard Stelzhammer που εκτίθενται σε ένα κήπο στο δρόμο προς Aνύδροι. Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη.

 

Η Εβδομάδα Τέχνης στην Παλαιόχωρα

Πληροφορίες
2015
https://www.youtube.com/watch?v=cNP8jlcoITM&feature=youtu.be

Υποβρύχια Έκθεση
2015 https://www.youtube.com/watch?v=i7uESNtfj_I
2016 https://www.youtube.com/watch?v=oWPAKK2c0bI

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Resize Font